Akıllı Şebekeler temel olarak bilgi sistemlerini ve teknolojiyi kullanan, sürekli kontrolü sağlanabilen, uzaktan müdahale edilebilen ve yenilenebilen sistemlerdir. Ülkemizde özellikle elektrik dağıtım şirketlerinin özelleştirilmesi ile Akıllı Şebekeler için ciddi yatırımlar yapılmaya başlanmıştır. Bunun bir sonucu olarak da Akıllı Şebeke (Smart Grid) kavramı ülkemizde hızlıca yaygınlaşmaktadır.
Sürekli artan dünya nüfusu karşısında buna bağlı olarak enerji ihtiyacı da artmaktadır. Artışa paralel olarak da enerji verimliliğini arttırma ve yenilenebilir enerji kaynakları ihtiyacını sağlamak, dağıtımı kolaylaştırmak ve maliyeti düşürmek gibi gereklilikler ortaya çıkmaktadır.
Dağıtım şirketleri artan nüfusa kaliteli hizmet sunabilmeleri için teknolojiye ayak uydurmaları ve akıllı şebekelerini oluşturmaları gerekmektedir. Bu sayede dağıtım sistemlerinin üretimden tüketime kadar takibi sağlanabilecektir. Aksi halde zamanında ve doğru kararlar alınamayacak, bu da beraberinde şebekelerin yönetilemez sistemlere dönüşmesine sebep olacaktır; en temel ihtiyaçlara bile cevap veremez hale gelecektir. Akıllı şebekeler, şebekenin izlenmesi, analizi, kontrolünü ve anlık olarak müdahaleyi mümkün hale getirmektedir.